Εκδηλώσεις

Προσεχώς η εκδήλωση για τους Ετεροδημότες












Με μεγάλη επιτυχία η χθεσινή εκδήλωση της Κίνησής μας στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας!







Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση της Κίνησής μας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας όπου παρουσιάστηκαν οι Βασικές Αρχές του Προγράμματος του συνδυασμού και ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα υποψηφίων.

Ο επικεφαλής μας και υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Θεοδωρακόπουλος στην ομιλία του είπε:


"Καλησπέρα Κυρίες και Κύριοι. Αγαπητοί συμπατριώτες.

Έχω σήμερα την τιμή και την χαρά να σας παρουσιάσω τα χαρακτηριστικά, τους στόχους του συνδυασμού μας, καθώς και τα περισσότερα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων.

Είμαστε ένας αυτοδιοικητικός συνδυασμός που φτιάχτηκε πέρσι από συμπολίτες που προέρχονται από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα .

Γυναίκες, άνδρες, νέοι και μεγαλύτεροι, αγρότες, επαγγελματίες, άνεργοι, υπάλληλοι και επιστήμονες, πολίτες με διάφορες πολιτικές καταβολές από την αριστερά την οικολογία, τη δημοκρατική και αντιμνημονιακή δεξιά, καθώς και πολιτικά ανένταχτοι.

Μας ένωσε η αγάπη για τον τόπο μας, η ανάγκη για αναβάθμιση του, η αγάπη για τη ζωή, η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας, που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι θα είναι μέλλον δυστυχίας, μιζέριας, αδράνειας και φτώχειας.

Από τέτοιους ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά, με νέα νοοτροπία, επιλέχθηκα ως επικεφαλής με πρωτόγνωρες διαδικασίες. Χωρίς κομματικά χρίσματα, χωρίς να «εγγυηθώ» ότι με τις κομματικές γνωριμίες θα αλλάξουμε το Δήμο, αλλά με τη δουλειά, το μεράκι, τη συνεργασία και την οργάνωση.

Είμαι περήφανος που ηγούμαι αυτής της δημοτικής κίνησης και διεκδικώ να γίνω ο δήμαρχος των πολιτών.

Με αρχές την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, το ήθος, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και την παράδοση.

Χωρίς πελατειακές σχέσεις, εξυπηρετήσεις και εξαρτήσεις.

Θέλουμε με εργατικότητα να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα και τη σήψη, να σταματήσουμε την μνημονιακή επιβολή της υποβάθμιση της ζωής μας και της ανεργίας.

Να δώσουμε ελπίδα, να εμπνεύσουμε κάθε πολίτη και να τον κάνουμε αισιόδοξο και υπερήφανο. Να υποστηριχθεί η ατομική πρωτοβουλία και προσφορά.

Να κατεβάσουμε τους δημότες από την «εξέδρα» που παρακολουθούν αδιάφορα και να γίνουν ενεργοί πολίτες, να αναβιώσουμε τον εθελοντισμό.

Κατάγομαι από πολύ μικρό και άγονο χωριό και έμαθα για τον κόπο και το μόχθο της ζωής, την δημόσια εθελοντική εργασία. Έκανα πράξη τη συνεργασία και μαζί με τους συμπατριώτες μου σε 25 χρόνια αναστήσαμε και αναδείξαμε το έρημο χωριό μας.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα πλούσια χαρακτηριστικά του τόπου μας, από την Ελαία και τη Νέδα, τον Αετό και την Τριπύλα μέχρι το Πυργάκι και το Μάραθο. Δηλαδή, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, το φυσικό τοπίο και την παράδοση.

Ωστόσο δεν υποσχόμαστε ότι κρατάμε κανένα μαγικό ραβδί και χρέος μας είναι να είμαστε ρεαλιστές. Αλήθεια για ποιο Δήμο μιλάμε; Ποια η σημερινή κατάσταση του Δήμου Τριφυλίας που καλούμαστε να αναλάβουμε;

Ένας τεράστιος δήμος που δεν του ταιριάζει ο υπερσυγκεντρωτικός «Καλλικράτης», που καταργεί ουσιαστικά την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, και που οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν στα όρια κατάρρευσης την Τ.Α. Πρέπει να απαιτήσουμε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, που θα ενισχύσουν την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

Ένας δήμος που για 3 1/2 χρόνια έχει τεθεί σε αδράνεια. Που δομήθηκε από άτομα που επικαλέσθηκαν μεν αντιμνημονιακές και αντιΚαλλικρατικές θέσεις αλλά στην πορεία επιδόθηκαν σε μια παραλυτική ανταγωνιστική προσωπική και τοπικιστική λειτουργία. Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο δε σχεδίασε ένα πρόγραμμα ιεραρχημένων αναγκών και διεκδίκησης αυτών από το ΕΣΠΑ. Εγκατέλειψε στο έλεος της τύχης τους τις υπάρχουσες υποδομές. Σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές υποδομές, υδραγωγεία, κτίρια, δρόμους, δημοτικό φωτισμό, την καθαριότητα.

Παιδικοί Σταθμοί και Σχολεία χωρίς στοιχειώδη μέσα, απορριμματοφόρα χωρίς πετρέλαιο. Το οδικό δίκτυο γεμάτο λακκούβες, η αγροτική οδοποιία σε διάλυση.

Λειτούργησε πάντα εκ των υστέρων και με λάθος τρόπο που κόστισε ακριβά στους δημότες σε χρήμα και σε υπηρεσίες. Που είχε αδιαφανή οικονομική διαχείριση, τόσο στο κεφάλαιο των εσόδων (χαριστική ανοχή σε μεγαλοφειλέτες), όσο και στις δαπάνες.

Ο τοπικός ανταγωνισμός των αντιδημάρχων στέρησε από υπηρεσίες τους πολίτες ενώ το σύστημα των αναθέσεων σε κομματικούς και προσωπικούς φίλους συνεχίστηκε. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και μηχανικού εξοπλισμού ήταν ανεκμετάλλευτο και παροπλισμένο, ενώ δεκάδες αναθέσεις έγιναν, σε ιδιώτες με βαρύ κόστος.

Μόνο η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε Αυλώνα – Αετό – Τριπύλα κόστισε πάνω από 600.000 €.

Εγκατέλειψε τα χωριά μας αφήνοντας στους Προέδρους τους χωρίς πόρους και χωρίς στήριξη. Οι Πρόεδροι πολλών χωριών έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους για να έχουν οι πολίτες δημοτικό φωτισμό, καθαριότητα και στοιχειώδεις υπηρεσίες. Δεν επέστρεψαν από το Δημοτικό Προϋπολογισμό ούτε τα ελάχιστα οφειλόμενα και όμως είχαν ως κύριο σύνθημα την «ισόρροπη ανάπτυξη».

Ο Δήμος Τριφυλίας θα πρέπει να είναι ο τελευταίος Δήμος στα ζητήματα νέας τεχνολογίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αφού ακόμη και σήμερα δεν διαθέτει ούτε καν ιστοσελίδα (στην πραγματικότητα είναι πολλά χρόνια τώρα υπό κατασκευή).

Ποιο Δήμο θέλουμε:

Εμείς θέλουμε να ηγηθούμε ενός Δήμου –όχι να ακολουθήσουμε το «ενός ανδρός αρχή», αλλά:

α. Μαζί με τους πολίτες και τους φορείς τους, θα εκπονήσει ένα σχέδιο στηριγμένο πρώτα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, κινητοποιώντας κάθε πνευματική – οικονομική – επιστημονική – κοινωνική δύναμη.

β. Θα σταθεί αλληλέγγυος στα θύματα τις κρίσης, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους νεόπτωχους, σε αυτούς που κινδυνεύουν να του κατασχέσουν το σπίτι, σε αυτούς που τους κόβουν το ρεύμα παρέχοντας κοινωνική στήριξη και αλληλεγγύη, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, ενεργοποιώντας κάθε διάθεση και δύναμη εθελοντισμού .

Θεματικές ομάδες εργασίας από κατάλληλους ανθρώπους και επιστήμονες έχουν μελετήσει και ήδη έχουν παρουσιάσει προτάσεις σε όλους τους τομείς. Όπως:

Την Υγεία, την Κοινωνική μέριμνα και Αλληλεγγύη, την Παιδεία.

Τον Αγροτικό τομέα που είναι το κύριο πλεονέκτημα του Δήμου.
Τα μοναδικά γεωργικά μας προϊόντα που το έδαφος και το κλίμα, τα καθιστούν από τα πιο ποιοτικά και γευστικά στην Ευρώπη, Πρέπει ο δήμος να εξυπηρετεί να ενημερώνει και να καθοδηγεί τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα να τον στηρίζει για να διασφαλίζεται η διάθεση της παραγωγή τους.

Τον τουρισμό που στηρίζεται στο παρθένο φυσικό περιβάλλον του ορεινού του όγκου και της παραλιακής ζώνης.
Πώς όμως να φιλοξενούμε και να προσελκύουμε επισκέπτες με τέτοιες υποδομές; Χωρίς δρόμους, με άσχημες πόλεις. Χωρίς οργάνωση υπηρεσιών, και γραφείων ενημέρωσης. Χωρίς στήριξη των επενδυτών, των εμπόρων και των επαγγελματιών, αλλά και χωρίς την απαίτηση να προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Χωρίς να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που έχουμε για εναλλακτικό τουρισμό.

Στον Αθλητισμό και τον πολιτισμό
Είναι μεγάλη η ανάγκη για συνεργασία με τα σωματεία και Συλλόγους τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα.
Για την εξασφάλιση δυνατοτήτων άθλησης για όλους. Για την ανάπτυξη και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων.
Τόσοι πολιτιστικοί Σύλλογοι κύτταρα πολιτισμού, που από τέτοιους προέρχομαι, δεν έχουν έναν φορέα συντονισμού και στήριξης ώστε να μπορούν να εκφράζονται και να προσφέρουν σε κάθε χωριό ή δημοτικό διαμέρισμα.

Θέλουμε ένα Δήμο που μέσω των εσόδων που έχει, θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση, τη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών και δομών του, που δεν θα επιβάλλει δημοτικά χαράτσια αδιάκριτα, παρέχοντας ταυτόχρονα όπως συμβαίνει τώρα, ασυλία σε μεγαλοοφειλέτες.

Να αξιοποιήσουμε την περιουσία του.

Θέλουμε ένα Δήμο που θα λειτουργεί δημοκρατικά, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία με δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις, δημόσιους απολογισμούς. Ένα Δήμο που σεβόμενος και τον τελευταίο πολίτη και τις ανάγκες του θα αποκεντρώνει τον προϋπολογισμό του και στο τελευταίο χωριό.

Θέλουμε ένα Δήμο που θα προστατεύει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, που δεν θα διστάζει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, που θα θεσμοθετεί και θα οργανώνει τις χρήσεις γης, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, θα προστατεύει τις ευαίσθητες φυσικές περιοχές και τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Που θα προστατεύει την υγεία των πολιτών δημιουργώντας και λειτουργώντας Βιολογικούς Καθαρισμούς και σύγχρονα υδραγωγεία, που θα διασφαλίζουν σε όλους τους κατοίκους υγιεινό και επαρκές νερό.

Θέλουμε ένα Δήμο που αντί να εκχωρεί την διαχείριση των απορριμμάτων στους οικονομικά και πολιτικά «ισχυρούς» πολλαπλασιάζοντας τα δημοτικά τέλη, πληρώνοντας πρόστιμα, θα εφαρμόσει τις αρχές της πρόληψης – «της διαλογής στην πηγή» – «της ανακύκλωσης»– «της κομποστοποίησης» με προοπτική το μηδενισμού των προς διάθεση απορριμμάτων επιστρέφοντας τα οφέλη στην τοπική κοινωνία

Για μας έχει σημασία αν τα προβλήματα λυθούν προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών και όχι προς όφελος των εργολάβων. Έχει σημασία αν αποδέχεσαι ή όχι την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών και αν οδηγήσεις σε απόλυση τους εργαζόμενους του Δήμου σου.

Αγαπητοί συνδημότες

Δεν θα «εγγυηθούμε» ότι με τις κομματικές μας γνωριμίες θα αλλάξουμε το Δήμο.

Ο συνδυασμός μας

Πιστεύει ότι διαφθορά δεν είναι μόνο ο χρηματισμός.

Διαφθορά είναι και το να χρησιμοποιεί κανείς προς ίδιο όφελος τον κρατικό μηχανισμό, με παροχή εκδουλεύσεων με την ελπίδα ή την απαίτηση ότι αυτές οι εκδουλεύσεις θα εξοφληθούν σε ψήφους.

Απευθύνεται σε αυτούς τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν να ενδίδουν σε τέτοιες μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις, Οι άνθρωποι που έκαναν χρήση της Δημόσιας θέσης που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία για να «διευκολύνουν» κάποιους συμπολίτες μας (όταν βρέθηκαν σε κάποια ανάγκη) είναι κατάπτυστοι και δεν πρέπει να επιβραβεύονται .

Απευθύνεται στους πολίτες που διαθέτουν την νοημοσύνη, η οποία τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν την «κοινωνική υποχρέωση» (φιλία, συγγένεια κ.λ.π.) από την πολιτική επιλογή. Απευθύνεται στους πολίτες που έχουν αξιοπρέπεια.

Είμαστε ένας συνδυασμός νέων και άφθαρτων ανθρώπων ανοιχτοί στην κοινωνία.

Χωρίς ταμπέλες ή υποχρεώσεις.

Επειδή τέλος δεν έχουμε χορηγούς αλλά στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις δηλαδή στις ενισχύσεις των εγγεγραμμένων μελών και φίλων μας καλώ τον Κώστα τον Γιακουμάκη οικονομικό υπεύθυνο του συνδυασμού για μια ενημέρωση σε όλους όσους επιθυμούν να στηρίξουν τον αγώνα μας.

Θα ανακοινώσω σήμερα τα περισσότερα ονόματα υποψηφίων συμβούλων του Συνδυασμού μας που με αυτά και μόνο είναι ήδη πλήρης.

Όμως τα υπάρχοντα κενά δηλώνουν ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε συμπολίτη μας που μαθαίνοντας σήμερα τα χαρακτηριστικά μας θελήσει να ενταχθεί στην κοινή πορεία για ανόρθωση του τόπου μας.

Καλές Γιορτές Καλή Ανάσταση.

Υγεία χαρά και αγάπη για όλους. Και νίκη στις εκλογές."



Ένα βίντεο...χίλιες λέξεις (στιγμιότυπα από την εκδήλωση)


Τα πρώτα ονόματα Υποψηφίων:

Αβραμόπουλος Βασίλης (Συνταξιούχος Μαθηματικός), Αναγνωστοπούλου Άννα (Αγρότισσα)
Αναστασόπουλος Ηλίας (Αγρότης), Ανδρώνης Στέλιος (Συνταξιούχος Καθηγητής), Αντωνόπουλος Νικόλαος (Αγρότης), Αργύρη Βασιλική (Φοιτήτρια ΕΜΠ), Ασημακοπούλου Δέσποινα (Έμπορος), Βλαχαδάμης Σπύρος (Πολιτικός
Μηχανικός), Βουδούρης Αδ. Παναγιώτης (Αγρότης - Κτηνοτρόφος),
Βουδούρης Επαμμεινώνδας (Δικηγόρος), Γερμανός Αγησίλαος (Ταξιτζής), Γιακουμάκης Κώστας (Συνταξιούχος Λιμενικού), Γριβοκωστόπουλος Γιάννης (Αγρότης), Γυφτάκης Κωνσταντίνος (Αγρότης), Δημάκης Αριστομένης (Ναυπηγός - Ενεργειακός Μηχανικός), Δημητρόπουλος Τάκης (Αγρότης), Δριμή Χριστίνα (Συνταξιούχος ΟΤΕ), Ζαχαροπούλου Γιούλα (Υπάλληλος ΔΕΗ), 
Καλογερόπουλος Μπάμπης (Αγρότης), Καναβός Αριστοτέλης (Αγρότης), Καναβός Κώστας (Αγρότης),  Κανελλόπουλος Περικλής (Ελεύθερος Επαγγελματίας), Καραγκούνης Βασίλης (Ψυκτικός), Καραχάλιος Παναγιώτης (Απόφοιτος Πληροφορικής - 'Ανεργος), Καρυώτης Μπάμπης (Νοσοκομειακός Οδηγός), Κατσούλης Αγαθοκλής (τέως Πρόεδρος σωματείου Οικοδόμων Τριφυλίας), Κεντρής Μανόλης (Γεωπόνος), Κολοσκόπης Γιάννης (Αγρότης), Κόντος Γιώργος (Αγρότης - Χωματουργός), Κούρτης Σωτήριος (Αγρότης), Κυριαζής Κυριάκος (Συνταξιούχος),
Λαμπρόπουλος Δημήτρης (Διασώστης ΕΚΑΒ), Μαγριπλής Δημήτρης (Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας-Συγγραφέας), Μακαντάσης Ευστ. Γεώργιος (Συνταξιούχος ΟΤΑ), Μαραβελή Ιωάννα (Συντηρήτρια Έργων Τέχνης), Μιχαλακόπουλος Κώστας (Αγρότης), Μπαζάνος Παντελής (Εκπαιδευτικός),Μπαράκος Νικόλαος (Συνταξιούχος ΟΤΕ), Μπουντουβάς Ηλίας (Αγρότης - Συνδικαλιστής), Νικολακόπουλος Θεόδωρος (Πολιτικός Μηχανικός),  Παναγιωτοπούλου Γεωργία (Αγρότισσα), Παναγόπουλος Σωτήρης (Άνεργος), Παναγόπουλος Χρήστος (Αγρότης), Παπαδάκη Νατάσα (Πρόεδρος ΤΕΘ), Παπαηλιοπούλου Χριστίνα (Ιδιωτική Υπάλληλος), Πετρακόπουλος Άγγελος (Αρχιτέκτονας), Πολίτης Παναγιώτης (Συνταξιούχος Ηλεκτροσυγκολλητής), Ρούσση Ιωάννα (Κρεοπώλισσα), Σαρδέλη Χριστίνα (Επιπλοποιός), Σιαπέρας Γεώργιος (Αγρότης), Σκλάβος Αναστάσιος (Πολιτικός Επιστήμονας), Σκλάβος Αριστείδης (Αγρότης), Σκούντζος Χρήστος (Συνταξιούχος Δημοσίου), Σουλελέ Αλεξάνδρα (Τραπεζικός Υπάλληλος), Σταματογιαννοπούλου Εφη (Ιδιωτική Υπάλληλος), Στασινόπουλος Γρηγόρης (Αγρότης), Τάμπασης Δημήτρης (Αγρότης),Τσούλου Αλεξάνδρα (Πτυχιούχος Οικονομίας & Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχ/σεων - Άνεργη) Χαλαζωνίτη Καλλιρόη (Λογίστρια), Χρυσανθακόπουλος Ανδρέας (Δάσκαλος), Ψυμούλης Χρήστος (Άνεργος)



10 Απριλίου 2014  η προβολή του Ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου










ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ  τα νέα θέματα συζήτησης σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στο ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ Κυπαρισσίας και την Τετάρτη 9 Απριλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων  η ανοικτή θεματική συγκέντρωση της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας με εισηγητές τους μηχανικούς Νίκο Αναστασόπουλο, Σπύρο Βλαχαδάμη, Βασω Μαρίνη και Αριστομένη Δημάκη με θέματα:

  • ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ 

Από τις εισηγήσεις και από τη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε ότι το διαφορετικό στη λειτουργία του Δήμου σε αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να βασίζεται στο σχεδιασμό με βάση το κοινό συμφέρον, στην αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών πηγών και διεκδίκηση επιπλέον πόρων, στην υιοθέτηση καλών πρακτικών από άλλους δήμους, στην απόρριψη της εξυπηρέτησης των ατομικών συμφερόντων σε βάρος των κοινωνικών και σε δράσεις που θα προωθούν την καλλιέργεια της συμμετοχής των δημοτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιώργος Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι η διαφορά μας με τους άλλους συνδυασμούς βρίσκεται στο ότι θέλουμε ένα δημότη ενεργό και συμμέτοχο στις διαδικασίες του Δήμου και έχουμε τη θέληση να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα που προωθούν το ιδιωτικό συμφέρον σε βάρος του συνολικού.


Φωτογραφικό Υλικό








     


Νέος κύκλος Θεματικών Εκδηλώσεων σε Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά. Σας περιμένουμε








Ανοιχτός διάλογος για τα Αγροτικά θέματα στα Φιλιατρά


Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση της Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνδιαμόρφωση θέσεων για το πρόγραμμα όσον αφορά την Αγροτική πολιτική καθώς και τη στάση της Δημοτικής Αρχής στα Αγροτικά ζητήματα.
Τις εισηγήσεις ανέλαβαν ο Αριστοτέλης Καναβός, αγρότης από τα Φιλιατρά και ο Ηλίας Μπουντουβάς, αγρότης από τους Γαργαλιάνους. Την συζήτηση συντόνιζε ο Μπάμπης Καλογερόπουλος.
Κατά την εισήγησή του ο Αριστοτέλης Καναβός αναφέρθηκε στα θέματα των αγροτικών δρόμων, των κρατικών γεωτρήσεων, τους κινδύνους από την καύση του αγροτικού πλαστικού, την επαναλειτουργία του Αγροτικού Ινστιτούτου τονίζοντας τις έως τώρα ελλείψεις τόσο σε θέματα αντιμετώπισης ή εύρεσης λύσεων όσο και στην αποχή του Δήμου από τις πρωτοβουλίες των αγροτών εν γένει.
Ο Ηλίας Μπουντουβάς παρουσίασε την σημερινή εικόνα του αγροτικού τομέα στην Τριφυλία και τις αιτίες της τραγικής κατάστασης στην γεωργία. Αναφέρθηκε στα παραγόμενα προϊόντα σε τόνους στην περιοχή μας και το οικονομικό τους στάθμισμα. Τέλος τόνισε τις προτεραιότητες - προτάσεις και τις μάχες που δόθηκαν χωρίς τη συνεισφορά του Δήμου.
Στο τέλος των εισηγήσεων ο λόγος δόθηκε στον Επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας Γιώργο Θεοδωρακόπουλο ο οποίος απυήθυνε καλωσόρισμα και συνεχάρη τους εισηγητές και τα μέλη που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Μεταξύ άλλων είπε : “ Με ενθουσιασμό έφυγα από την προηγούμενη Θεματική εκδήλωση στους Γαργαλιάνους , σήμερα φεύγω «ντοπαρισμένος». Η εξαιρετική δουλειά των εισηγητών- συνεργατών μου με τις ρεαλιστικές, ουσιαστικές αλλά και πρωτοπόρες ιδέες μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Τολμώ να πω προερχόμενος από τον εκπαιδευτικό χώρο ότι οι αγρότες απόψε μας παρέδωσαν σεμινάριο.”



Φωτογραφικό Υλικό 


 










 

Προσεχώς η 2η κατά σειρά Θεματική Εκδήλωση της κίνησής μας αυτή τη φορά στα Φιλιατρά για τα αγροτικά ζητήματα. Σας περιμένουμε όλους





 Συναντήσεις 29 & 30 Μαρτίου 2014.

 Με μεγάλη ανταπόκριση και θερμό κλίμα υποδέχτηκαν τον επικεφαλής του συνδυασμού της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνηση Τριφυλίας  Γιώργο Θεοδωρακόπουλο παραγωγοί, έμποροι καθώς και πολίτες το Σάββατο το πρωί στη Λαϊκή αγορά της Κυπαρισσίας, όπου συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το ίδιο θετικό κλίμα δημιουργήθηκε και στο Κυριακάτικο παζάρι του Κοπανακίου, όπου ο επικεφαλής μας πλαισιωμένος από μέλη της κίνησης , ήρθε σε επαφή με κατοίκους, τοπικούς φορείς, μικροπωλητές και επιχειρηματίες.




 Η πρώτη ανοιχτή θεματική εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας είναι γεγονός!




Την Παρασκευή 21 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της κίνησής μας με σκοπό την συνδιαμόρφωση θέσεων για το πρόγραμμα με θέματα την Αλληλεγγύη - Εθελοντισμό, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Μέσα από πρωτοφανή για το σεβασμό και ήθος δημοκρατικό διάλογο (διάρκειας δυόμιση ωρών) ακούστηκαν απόψεις, παράπονα και λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης της Τριφυλίας τόσο από μέλη μας όσο και από πολίτες που προσήλθαν στο κάλεσμα για ανοιχτή κουβέντα.


Η εισήγηση για τον πολιτισμό έγινε απο τη Γεωργία Παναγιωτοπούλου, τηςΑλληλεγγύης - Εθελοντισμού από την Αθηνά Βακαλοπούλου και του Αθλητισμού από το Μανώλη Κατρή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας των μελών της κίνησης που πλαισίωσαν τις θεματικές ομάδες . Την συζήτηση κατηύθυνε η Βάσω Μαρίνη



Φωτογραφικό Υλικό 









 Χαιρετισμός από τον επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας  (απόσπασμα)






ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ –ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ –ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 

Βασιζόμενοι στις κοινές αξίες που διατυπώθηκαν στο σχέδιο διακήρυξης της Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας, στην πεποίθηση δηλ. ότι, δύναμή μας είναι η δύναμη της συνεργασίας των πολιτών και ενστερνιζόμενοι τις αξίες που οι ενεργοί πολίτες έχουν συνεισφέρει στην κοινωνία, προσανατολίζουμε το όραμά μας για το Δήμο, στην περισσότερο ελπιδοφόρα ανθρώπινη αξία- την αλληλεγγύη.
Χωρίς να περιοριζόμαστε στον ιδεαλισμό ή την φιλανθρωπία, θέλουμε να προτάξουμε την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό σε αρχές που θα διαπνέουν ολόκληρη τη φιλοσοφία και την πολιτική αυτοδιοίκησης της Ρ.Α.ΚΙ.
Δύο είναι οι άξονες που θα κάνουν τον τροχό να γυρίσει

.1. Δημοκρατία στην πράξη, από τη βάση οργανωμένη αυτοδιοίκηση, σε τοπικά συμβούλια, με δημοψηφίσματα και κοινωνικό έλεγχο.

.2. Κοινωνική αλληλεγγύη, με ομάδες και δίκτυα που υποστηρίζουν ή προτείνουν δράσεις και διαβουλεύονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν σε ισότιμη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενδιαφερόμενων φορέων.

Η διαχείριση της κρίσης από το κεντρικό κράτος αλλά και σε τοπικό επίπεδο, από τους Δήμους, έχουν κατά κύριο λόγο, διαλύσει το προνοιακό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και την προστασία της μικρής ιδιοκτησίας. Από την άλλη, το βάθεμα και η διάχυση της κρίσης μέσα στην κοινωνία και την οικονομία, έχουν δημιουργήσει το στίγμα θα λέγαμε, μια φωτογραφία του μέλλοντός μας. Μια κοσμογονία από δράσεις και ενώσεις αλληλέγγυων πολιτών, που συνεχώς διευρύνονται και αφορούν από τα συσσίτια, την περίθαλψη, τους μετανάστες, το συνδικαλισμό, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, την οικολογία, την εναλλακτική οικονομία, την αλληλοβοήθεια.
Η οργανωμένη δράση είναι σήμερα μια σημαντική συνιστώσα της κοινωνίας των πολιτών, ο εθελοντισμός είναι στοιχείο πολιτισμού, πράξη και στάση ζωής, ένας άλλος τρόπος πίεσης για να αλλάξουν τα πράγματα. Ταυτόχρονα, καταπολεμά τη νοοτροπία του ατομικισμού, της αδιαφορίας, της εσωστρέφειας και ενδυναμώνει την πεποίθηση πως ο πολίτης πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς και αυτός που μέσω της αυτοέκφρασης, της κοινής δράσης, θα διαμορφώσει τη συλλογική συνείδηση.
Αυτή η ίδια η εισήγηση και η συνάντησή μας σήμερα, έχει και αυτό το στόχο-- τη δημιουργία των ανάλογων ομάδων και δικτύων στην Τριφυλία. Είναι πολύ σημαντικό, τα άτομα, οι σύλλογοι, οι άτυπες ομάδες εθελοντών που ήδη ασχολούνται με ζητήματα—να ενώσουν τη δράσεις τους—να καταθέσουν την εμπειρία τους—να έχουν συγκεκριμένα αιτήματα—είναι αυτοί που καλύτερα απ΄όλους, ξέρουν τι πρέπει να γίνει.
Ό,τι κι αν γίνει στις εκλογές, οι πολίτες πρέπει να αρχίζουν να οργανώνουν την καθημερινή ζωή και τις ανάγκες τους.
Πως μια ριζοσπαστική αυτοδιοίκηση, μπορεί να οικειοποιηθεί και να εξελίξει τέτοιες δράσεις, μέσα στο Δήμο;
  • Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της προς τα θύματα της κρίσης πρώτιστα,
  • Ενεργοποιώντας κοινωνικά και αξιοποιώντας τους ανθρώπους με ικανότητες, γνώση, δημιουργικότητα. 
  • Παίρνοντας πρωτοβουλία για δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γι΄αυτούς που τη στερούνται. 
  • Ενεργοποιώντας τη δράση για τη φροντίδα της 3ης ηλικίας. 
  • Παροχή νομικής υπεράσπισης και αλληλεγγύης ενάντια στις κατασχέσεις και διακοπές ρεύματος. 
  • Οργανωμένη αντίσταση στο κλείσιμο υπηρεσιών, στις απολύσεις εργαζόμενων, στην υποβάθμιση του Δήμου. 
  • Λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, εναλλακτικού παζαριού. 
  • Διευκόλυνση των μεταναστών με τα χαρτιά τους , κατευθύνοντάς τους νομικά, παρέχοντάς στους αναξιοπαθούντες περίθαλψη και σίτιση, στοιχειώδεις γνώσεις της γλώσσας. 

Όλα αυτά φυσικά για να λειτουργήσουν, χρειάζονται ενεργοποίηση πολλών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, που θα παρέχονται επ΄αόριστον. Χρειάζεται να έχουν βιώσιμο και μακροπρόθεσμο στόχο.
Αλλά πως; 
 
1. Θα προσφέρουμε βοήθεια στα θύματα της κρίσης, αλλά και θα καταπολεμήσουμε τις αιτίες της φτώχειας στις κοινότητές μας;

2. Θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί;

3. Θα μετεξελίξουμε αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο δράσεων και αλτρουιστικού πνεύματος, σε εφαλτήριο της αλληλέγγυας οικονομίας και πρωτογενή πλούτο;
Πως πετυχαίνεται αυτή η διασύνδεση, ανάμεσα στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο;
Σε συνθήκες συρρίκνωσης των κονδυλίων, συγκεντρωτισμού, απαγόρευσης προσλήψεων, ως προς την τοπική αυτοδιοίκηση, που μπορούμε να βασιστούμε για να έχουμε το βαθμό αυτονομίας που θα επιτρέπει αυτές τις δράσεις;

1. Πρέπει να φτιαχτούν υποστηρικτικές δομές που θα είναι αποκεντρωμένες, και οι επιλογές θα ορίζονται από τα κάτω, χωρίς τη μεσολάβηση μιας γραφειοκρατίας που μπορεί να συνεπάγεται διάφορους κοινωνικούς αποκλεισμούς, κομματικά πατροναρίσματα ή βολέματα ημετέρων.

2. Στόχευση στη συγκρότηση κοινωνικού κεφαλαίου που θα μετασχηματίζει στην πράξη, ιδέες και πρωτοβουλίες , σε έργο. Π.χ. μια ομάδα εθελοντών, αναδεικνύει ανενεργούς τοπικούς πόρους και δημιουργεί τοπική απασχόληση. Π.χ. γυναικεία ομάδα οικοτεχνίας κ.α.

3. Κάνοντας στρατηγική επιλογή την οικοανάπτυξη που θα, παράγει και θα παρέχει διαρκώς αγαθά στον πολιτισμό- περιβάλλον- κοινωνική φροντίδα.

4. Υπάρχει νέα δυνατότητα και προοπτική, αν το δούμε υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας , της κοινής αξίας, αν επιλέξουμε πρακτικές που ισοφαρίζουν το κόστος ως προς το όφελος.

Σε κάθε τομέα, διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών, των προτεινόμενων πρακτικών που θα παρουσιαστούν από τις ομάδες και τα δίκτυα, ώστε να αναπτυχθούν και να σχεδιαστούν προγραμματικές δράσεις, με την ισότιμη συμμετοχή της τοπ. Αυτοδιοίκησης, των φορέων, των κοινοτήτων του Δήμου.

Αθηνά Βακαλοπούλου




ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Το πρόγραμμα για τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή εντάσσεται στη στρατηγική της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.
Η προγραμματική πρόταση η Ρ.Α.ΚΙ. για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό διαπνέεται στο σύνολό της από την κεντρική ιδέα ότι η εν λόγω δραστηριότητα αποτελεί, συνταγματικά κατοχυρωμένο, κοινωνικό αγαθό. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, να αθλείται και να απολαμβάνει τα ευεργετήματα της άθλησης στην υγεία του, στην κοινωνικότητα, στον ελεύθερο χρόνο. Για το λόγο αυτό η Ρ.Α.ΚΙ. τοποθετεί στο κέντρο της πολιτικής της για τον αθλητισμό τον αθλούμενο και τον αθλητή.
Ως εκ τούτου στη κορωνίδα της προγραμματικής μας πρότασης βρίσκονται οι στόχοι της υπεράσπισης του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού, η δημοκρατία στο εσωτερικό του και η διαφάνεια στη λειτουργία του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – Ο  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ. Η ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ
Το αθλητικό μοντέλο σήμερα περνά μια δομική κρίση. Κρίση συστημική και κρίση αξιών. Αφορά:
Πρώτον, τον τρόπο που παράγονται από τον αθλητισμό συγκεκριμένα πολιτικά, ιδεολογικά και αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα και τον τρόπο που παραμένουν αναξιοποίητα τα κοινωνικά ευεργετήματα από τον αθλητισμό. Το αθλητικό μοντέλο δεν ήταν ποτέ κοινωνικά ουδέτερο.
Αποτελεί ένα σύστημα που ανατροφοδοτεί το κλίμα του ατομικισμού, της ανάθεσης, της κυριαρχίας των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού.
Δεύτερον, έχουμε ένα σύστημα ως επί το πλείστον αντιδημοκρατικό, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από τις συνθήκες ισότιμης πρόσβασης στην άθληση για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, ούτε για την εφαρμογή θεσμών συμμετοχικότητας στην διοίκηση των φορέων της άθλησης. Είναι ένα σύστημα που δεν αντιλαμβάνεται την ανάπτυξή του ως διαδικασία δημοκρατικής κοινωνικοποίησης, όπου πραγματώνεται η άθληση ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, αλλά ως στοιχείο μιας εμπορευματοποίησης που θεωρεί τον αθλούμενο και τον αθλητή καταναλωτή και πελάτη μιας αγοράς.
Συνεπακόλουθα, μέσα αυτούς τους μηχανισμούς αναπτύσσονται τα φαινόμενα του ρατσισμού, του εκφασισμού και της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.
Τα φαινόμενα της στρεβλής ανάπτυξης του σωματειακού αθλητισμού, ο αυταρχισμός στο αθλητικό σύστημα, ο κομματισμός, οι πελατειακές σχέσεις, οι ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μεταξύ οικονομικά ισχυρών και αδύνατων, οι αποσπασματικές πολιτικές επιλογές, τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ.
Μετά τη φάση της ανόδου, που εντοπίζεται 2-3 χρόνια πριν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και μιας ψευδεπίγραφης οικονομικής ευμάρειας, ακολούθησε η φάση της παρασιτικής κερδοσκοπίας, της λεηλασίας και η φάση της καθόδου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις αρνητικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του αθλητικού μοντέλου που καθιέρωσαν οι αγώνες αυτοί (της φαραωνικής αντίληψης δηλ. περί ανάπτυξης του αθλητισμού) είναι σήμερα στην περιοχή του Δήμου το νέο στάδιο Φιλιατρών, το οποίο κατασκευάστηκε χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη κατασκευής του (σε μια πόλη που δεν διαθέτει καν κλειστό γυμναστήριο) και αφού απορρόφησε τεράστια κονδύλια για την δημιουργία του, στην συνέχεια δεν συνεισέφερε σχεδόν τίποτα στους αθλούμενους της περιοχής και σήμερα είναι σε αχρηστία. Είναι ξεκάθαρο ποιος κέρδισε και κυρίως τι έχασε η τοπική κοινωνία από αυτή τη διαδικασία, ποιες ιδέες και ποιοι κανόνες επικράτησαν, ποια συμφέροντα κυριάρχησαν και ποιοι πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα.
Στον αντίποδα, θα πρέπει να προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στο χωριό και στην γειτονιά που θα προστατεύσουνε και θα ενδυναμώνουμε την υγεία των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου αστικού χώρου (αλάνας) και φυσικού περιβάλλοντος (άλσους, δάσους, βουνού, θάλασσας) με ευαισθητοποίηση για τη προστασία τους και σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2- Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ
Ο αθλητισμός, όπως και η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, ήταν από τα πρώτα κοινωνικά αγαθά που μπήκαν στο στόχαστρο των πολιτικών των μνημονίων και στον Προκρούστη των περικοπών. Σήμερα γίνεται πια φανερό ότι δικαίωμα στην άθληση θα έχουν όλο και μικρότερα στρώματα του πληθυσμού. Τα κονδύλια της Γ.Γ. Αθλητισμού, του ΟΠΑΠ, του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α. για την ανάπτυξη του αθλητισμού, είναι πλέον αναμνήσεις από το παρελθόν. Σήμερα στους Γαργαλιάνους, στον Πύργο και αλλού, εξ ιδίων οι αθλούμενοι χρηματοδοτούν την συντήρηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, το κολυμβητήριο αδυνατεί να βρει τους πόρους για την λειτουργικά του έξοδα, οι αθλητικές υποδομές των σχολείων καταρρέουν. 
Τα μνημόνια στο τομέα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού υλοποιούνται μέσα από :
α) τις περικοπές των επιχορηγήσεων που ξέραμε μέχρι σήμερα από τον τακτικό προϋπολογισμό προς τον αθλητισμό, προς τις ομοσπονδίες, τις ενώσεις και τα αθλητικά σωματεία, προς την τοπική αυτοδιοίκηση για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και προς την εκπαίδευση για τη φυσική αγωγή.
β) την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αθλητικών χώρων και η απαξίωση όσων απομένουν χωρίς πόρους και προσωπικό. Αυτό βεβαίως αφορά και στην αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω του ν. Καλλικράτη και της διοικητικής μεταρρύθμισης, να συντηρήσουν αθλητικούς χώρους και να εξασφαλίσουν την καθημερινή και ασφαλή λειτουργία τους.
γ) την καταστροφή των οργανωτικών και διοικητικών δομών του αθλητισμού, αρχής γινομένης από την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την συγχώνευση των  επιχορηγούμενων από το δημόσιο Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών και με τελικό σκοπό να επιφορτιστεί η τοπική αυτοδιοίκησης με την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς τη θέλησή της, χωρίς πόρους και επιπλέον με αναγκαστική ανάληψη των χρεών τους, γεγονός που θα οδηγήσει στη περαιτέρω επιβολή δημοτικών τελών.
δ) την καταστροφή του ανθρώπινου παράγοντα, με τις απολύσεις και μέσα από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την επιβολή της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, με τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, οδηγεί στην υποστελέχωση πολλών υπηρεσιών και αθλητικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της λειτουργίας τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3  - ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Στην αντίληψή μας, κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε πολίτη είναι να έχει ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή στον αθλητισμό, στην ενεργητική ενασχόληση με αγωνίσματα και αθλήματα, στη φυσική άσκηση εκεί που ζει, σπουδάζει και εργάζεται. Να έχει δικαίωμα στη λήψη των αποφάσεων.
Επομένως, κεντρικό στοιχείο μιας εναλλακτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη αυτού του αθλητισμού είναι η στήριξη α) της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στην εκπαίδευση, β) των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του «αθλητισμού για όλους» και γ) του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού. Η εφαρμογή αυτού του προστατευτισμού στον αθλητισμό, αποτελεί για την Ρ.Α.ΚΙ. θέση στρατηγικού χαρακτήρα.
Το σχέδιο τηε Ρ.Α.ΚΙ. για τη ριζική αναδιάρθρωση και τη δημιουργία ενός «Ενιαίου, Κοινωνικού και Δημοκρατικού Συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» στον δήμο μας, έχει σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί:
Ενιαίο σύστημα, διότι πρέπει να εξυπηρετεί στο σύνολό του τη φιλοσοφία ενός αθλητισμού για τον άνθρωπο, συνδέοντας θεσμικά και οργανικά σε μια οργανωμένη και συστηματική λειτουργία και συντονισμό κάθε επιμέρους τομέα.
Κοινωνικό σύστημα, διότι έχει στόχο τη δημιουργία αντικειμενικών συνθηκών άθλησης και υποδομών σε όλη την επικράτεια του Δήμου, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής της πρόνοιας, τέμνεται και συνδέεται με τις επιμέρους πολιτικές στον χώρο της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού. Στοχεύει στην υγεία των πολιτών, στη διαμόρφωση συνηθειών υγιούς τρόπου ζωής, στη φυσική και πνευματική ανάπτυξη της νέας γενιάς, στη διαμόρφωση κοινωνικά ενεργών πολιτών, αλλά και στην ορθολογική ανάπτυξη των αθλημάτων.
Δημοκρατικό σύστημα, διότι πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στην ισότιμη σωματική άσκηση και ενασχόληση με τον αθλητισμό για κάθε κοινωνική ομάδα. Διότι πρέπει να εγγυάται το σεβασμό στα δικαιώματα των αθλουμένων και των αθλητών, στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο και να ρυθμίζει δημοκρατικά τις σχέσεις των εμπλεκόμενων φορέων με τον Δήμο και μεταξύ τους. Διότι πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού ανάμεσα στις πιο αδύναμες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, μονογονεϊκές οικογένειες, νέες μητέρες, πολίτες με αναπηρία, μετανάστες, άνεργοι κ.λπ.).
Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ, ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΝΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.

Tο πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η συντήρηση και η απρόσκοπτη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ήδη παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο τα σωματεία που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις να επωμίζονται εξ ιδίων και την δαπάνη συντήρησης και λειτουργίας αυτών, πράγμα που δεσμεύει σημαντικούς πόρους και αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την εξυπηρέτηση των σκοπών των σωματείων.
Στην εποχή των μνημονίων η κατασκευή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από υποχρέωση του κοινωνικού κράτους έχει γίνει προνόμιο των λίγων, όσων δηλαδή αντέχουν  ακόμα να χρηματοδοτούν και να εποπτεύουν την συντήρηση των εγκαταστάσεων.  Πρέπει επομένως να δημιουργηθεί ένας αθλητικός φορέας που θα εγγυηθεί την συντήρηση των ποδοσφαιρικών γηπέδων, των κλειστών γυμναστηρίων, του κολυμβητηρίου και την δημιουργία νέων, μικρών και χρηστικών αθλητικών κέντρων – προπονητηρίων στις γειτονιές και στα σχολεία.
Γνώμονας της αθλητικής πολιτικής του Δήμου πρέπει να είναι :
α) παρέχουμε λειτουργικές εγκαταστάσεις στα σωματεία που ασχολούνται με τον αγωνιστικό αθλητισμό (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.) και με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού  βοηθάμε την ανάπτυξη των αθλημάτων στις νεαρές ηλικίες,
β) ανατρέπουμε την υποβάθμιση του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο σχολείο και ενθαρρύνουμε με την διοργάνωση μαθητικών αγώνων. Φροντίζουμε να υπάρχουν αθλητικές υποδομές (μπασκέτες, εστίες ποδοσφαίρου, μπάλες σε κάθε προαύλιο χώρο σχολείου. Φροντίζουμε την επέκταση των σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων και εκτός σχολικού ωραρίου.
γ) Να λάβει ο αθλητικός φορέας του Δήμου πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων που θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά χρειάζονται μια γενική υποστήριξη (γυναικείος αθλητισμός, ναυτικά αθλήματα, αθλοπαιδιές στην άμμο, ποδηλασία, αγώνες δρόμου κλπ.).
Όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν αν υπάρξει μια χαρτογράφηση των διαθέσιμων αποφοίτων φυσικής αγωγής και πρόγραμμα ένταξης τους μέσω του προγράμματος Erasmus + στην υπηρεσία των αθλητικών δραστηριοτήτων του Δήμου.
Επίσης με την επέκταση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον αθλητισμό,                 με έμφαση στην χρηματοδότηση προγραμμάτων για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα μπορέσει το κολυμβητήριο αλλά και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις να γίνουν ενεργειακά αυτοτελείς και οικονομικά βιώσιμες και προσβάσιμες στους αθλούμενους και κατά τις βραδινές ώρες.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άσκηση - υγεία - κοινωνικοποίηση

Η άσκηση των ανθρώπων σε κρίσιμες νεανικές ηλικίες έχει τεράστια βιολογική σημασία, για την απόκτηση βασικών κινητικών ικανοτήτων, για την ανάπτυξη των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού, για την απόκτηση και τη διατήρηση ενός αξιόλογου επιπέδου υγείας στην ενηλικίωση, για την μείωση της νοσηρότητας και των προβλημάτων υγείας. Η συστηματική σύνδεση της φυσικής αγωγής με την πολιτική υγείας και πρόληψης, είναι βασικό στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες.
Ταυτόχρονα η φυσική αγωγή και η αθλητική παιδεία αποτελούν ως συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χρήσιμο μέσο κοινωνικοποίησης, ψυχολογικής και ηθικής ολοκλήρωσης του νέου ανθρώπου και πρέπει να αποτελούν  βασικό στοιχείο της καθημερινής σχολικής δραστηριότητας.
Ξεκινώντας από την προσχολική-νηπιακή ηλικία, μέχρι την δευτεροβάθμια εκπαίδευση προχωρούμε σε μια σειρά παρεμβάσεων:

  1. εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων φυσικής αγωγής, με έμφαση στη βελτίωση της φυσικής και κινητικής κατάστασης των νέων και την επιστημονική παρακολούθηση της ανάπτυξης τους.
  2. σύνδεση με προγράμματα επιμόρφωσης για ζητήματα υγείας, διατροφής, πρόληψης ντόπινγκ κλπ
  3. επανένταξη της φυσικής αγωγής στη ζωή του σχολείου, με ικανό χρόνο στο ωρολόγιο πρόγραμμα (τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαία σε όλες τις βαθμίδες σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), κάλυψη των κενών σε καθηγητές φυσικής αγωγής,
  4. ιατροφαρμακευτική κάλυψη, παρακολούθηση από αθλητίατρο και προληπτικό έλεγχο της υγείας των μαθητών.
  5. εναλλακτικές μορφές φυσικής αγωγής, συνδεδεμένες με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,
  6. ανασύσταση των μαθητικών αθλητικών ομίλων  τις απογευματινές ώρες,
  7. επαναδιοργάνωση ευέλικτων σχολικών αγώνων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
  8. συγκεκριμένο σχέδιο σύνδεσης με τον σωματειακό αθλητισμό, επιστημονικό σύστημα ανάδειξης των αθλητικών ταλέντων και δημιουργία δικτύου αυτοτελών και αναβαθμισμένων αθλητικών σχολείων
  9. σύνδεση του σχολείου με τους πλησιέστερους αθλητικούς χώρους και θέσπιση της υποχρεωτικής ύπαρξης κλειστού γυμναστηρίου στις νέες σχολικές μονάδες
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Βασική προγραμματική κατεύθυνση της άθλησης για όλους είναι η δημιουργία δια βίου κινητικών συνηθειών του πληθυσμού και η προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Η σύγχρονη έννοια της «Άσκησης και Άθλησης Για Όλους» συνδέεται με προγράμματα και δράσεις που προωθούν την καλή υγεία των ανθρώπων, την αναψυχή και τη διασκέδαση και εξελίσσονται στον ελεύθερο χρόνο τους. Τα προγράμματα «άθλησης για όλους» έχουν πάρει σημαντική θέση στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών και πρέπει να απευθύνονται σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες, αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό αθλητισμό.
Όπως και άλλες μορφές αθλητικής δραστηριότητας, έτσι και η «άσκηση για όλους» εμπίπτει στα κοινωνικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων, που πρέπει να απολαμβάνουν χωρίς διακρίσεις, στον τόπο κατοικίας ή εργασίας.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η Ρ.Α.ΚΙ.
Για την αριστερά που προσδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση των όρων και της ποιότητας  της ζωής των πολιτών, η σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον αθλητισμό ξεπερνά τα όρια μιας αντίληψης παροχής ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσιών.
Οι δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του αθλητισμού αποτελούν μια συστηματική και συνειδητή προσπάθεια προώθησης ενός άλλου τρόπου ζωής και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Ενός τρόπου ζωής όπου η άθληση αποτελεί μέσο προφύλαξης και θωράκισης της δημόσιας υγείας στις απάνθρωπες συνθήκες της σύγχρονης ζωής, μέσο κοινωνικοποίησης, μέσο ένταξης του δημότη στα κοινά, στοιχείο υπέρβασης του στείρου ατομικισμού και καλλιέργειας της ευγενούς άμιλλας.
Θεσπίζουμε νέες, πολύπλευρες και καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες, υπερβαίνοντας τα καθιερωμένα προγράμματα μαζικής άθλησης (ελεύθερης και οργανωμένης) όπως «Αθλητισμός και γυναίκα», «Αθλητισμός για ενήλικες», «Αθλητισμός και παιδί», «Αθλητισμός για ΑμεΑ», «Αθλητισμός για την Τρίτη Ηλικία» και θέσπιση νέων, πολύπλευρων και καινοτόμων αθλητικών δραστηριοτήτων. Καινοτόμες δράσεις που κινητοποιούν δεκάδες ανθρώπους στην δια βίου άσκηση και στην ενεργό συμμετοχή.
Η Δραστηριότητα των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αθλητισμό συνδυάζει την ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών ιδιοτήτων, με την καλλιέργεια και ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών του αθλητισμού, του φίλαθλου συναγωνιστικού πνεύματος και των ιδανικών του αθλητισμού.
Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στην γειτονιά και στο χωριό  Προστατεύουμε και ενδυναμώνουμε την υγεία των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου αστικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος (άλσους, δάσους, βουνού, θάλασσας) με ευαισθητοποίηση για τη προστασία τους και σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα η πολιτική του Δήμου στον αθλητισμό υλοποιείται:

1.         με χρηματοδότηση από τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου και τους πόρους κοινωνικής πρόνοιας
2.         με αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και αλλαγή της σχέσης διοικητικού προσωπικού προς το διδακτικό προσωπικό υπέρ του δεύτερου
3.         Με αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων
4.         Χωρίς μίμηση των δράσεων του αγωνιστικού αθλητισμού, αλλά με συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της περιοχής του Δήμου
5.         με υποβοήθηση ανάπτυξης του αθλητισμού στις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός διδακτικού προγράμματος, ώστε να αποτελέσει ο δήμος τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική φυσική αγωγή και τον σωματειακό αθλητισμό
6.         με δημιουργία και καλύτερη εκμετάλλευση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων (5χ5, τένις, γυμναστήρια, κολυμβητήρια)
7.         με δημιουργία μικρών ανοικτών γυμναστηρίων σε πλατείες και πάρκα με όργανα εξωτερικού χώρου (μονόζυγα, δίζυγα, πολύζυγα κ.λ.π.)
8.         με διοργάνωση πρωταθλημάτων ανένταχτων ομάδων για άνδρες και γυναίκες για όλα τα ομαδικά αθλήματα
9.         με συμβολή στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγιεινής, διατροφής και προπαγάνδισης του αθλητισμού
10.       με ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος .

Ειδικότερα προτείνουμε :
1.            Επιλογή και κατάλληλη διαμόρφωση χώρων στο όρος Αιγάλεω για πεζοπορίες και στην συνέχεια για αναρριχήσεις – ορειβασίες.
2.            Σε συνεργασία με το νοσοκομείο και τους Νοσοκομειακούς γιατρούς δωρεάν η διενέργεια εξετάσεων στα αθλούμενα παιδιά,  εφήβους και νέους μια φορά τον χρόνο.
3.            Μία Κυριακή κάθε 3ο μήνα, αγώνες ποδηλάτου πόλης στα Φιλιατρά, στους Γαργαλιάνους στην Κυπαρισσία. Μια φορά τον χρόνο σε επίπεδο Δήμου.
4.            Με την ίδια συχνότητα αγώνες τρεξίματος πόλης 3-5-10 χιλ.
5.            Την καλοκαιρινή περίοδο, αγώνες Μπιτς σόκερ και Μπιτς Βόλεϊ στο Μάτι, στον Λαγγούβαρδο, στις
6.            Ο Δήμος Τριφυλίας σαν παραθαλάσσιος Δήμος, οφείλει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των θαλασσίων σπορ. Να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση αγωνιστικού Ναυταθλητικού ομίλου. Παραχώρηση χώρου ελλιμενισμού  για αγωνιστικά Ιστιοπλοϊκά σκάφη. Συνεργασία με όμορους Δήμους και χορηγούς για την ανάδειξη του  Κυπαρισσιακού κόλπου ως προπονητικού στίβου, την διεξαγωγή αγώνων μικρής απόστασης κλειστής θαλάσσης στην Μαραθόπολη, με απώτερο στόχο την διεξαγωγή αγώνων διεθνούς επιπέδου αγώνες Regatta Ιονίου. (Σε αυτό το θέμα ξεκινάμε  επαφές με αθλητικούς παράγοντες του χώρου  και επιφανείς οικονομικούς  παράγοντες).
7.            Εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα της ΓΓΑ, για την ενίσχυση του αθλητισμού στις γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες, για πολίτες με αναπηρία. Αναπτύσσουμε πολιτική για την εφαρμογή προγραμμάτων αθλητισμού ψυχικής υγείας, μεταναστών, μειονοτήτων, εξαρτημένων.
8.            Αναδεικνύουμε μέσω ελαφρών υποδομών, χωρίς κόστος συντήρησης, τον αθλητισμό γειτονιάς και χωριού.
9.            Υλοποίηση κοινωνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων <<Σπορ στη Φύση>>, <<Σπορ στο Ύπαιθρο>>, <<Κατασκηνωτικό τριήμερο (Φράγμα Φιλιατρών, Αιγάλεω, άνω Τριφυλία, Νέδα  κ.λ.π)>>, <<Ποδηλατώ στο Βουνό>> κ.λ.π.
10.              Δημιουργία Αθλητικού Φορέα, με 2  εκπροσώπους από το Δήμο, ένα εκλεγμένο εκπρόσωπο από τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, δύο εκπροσώπους αθλητικών σωματείων, ένα εκπρόσωπο από ΤΕ, ένα εκπρόσωπο Ιατρικού Συλλόγου, ένα εκπρόσωπο Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων, ένα εκπρόσωπο από το σύλλογο καθηγητών Φυσικής αγωγής, ένα εκπρόσωπο προπονητών κατ΄ άθλημα, ένα εκπρόσωπο Αθλητών, ένα εκπρόσωπο Δικηγορικού Συλλόγου. Όλοι οι παραπάνω είναι εκπρόσωποι των Αθλητικών Φορέων του Δήμου και εκπροσωπούν αυτούς. Αυτοί αποτελούν την Διοίκηση του Αθλητικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας. Από αυτή τη σύνθεση εκλέγεται η Διοίκηση των Αθλητικών Κέντρων.


Μανώλης Κατρής



ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Μια κοινωνία πολύπλοκη σαν τη σημερινή για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά χρειάζεται δύο κλειδιά για να ξεκλειδώσει. Τη δημοκρατία και τη συμμετοχή.
Οποιαδήποτε εξουσία είναι υποχρεωμένη να λαβαίνει υπόψη της τα μηνύματα και τη συνδρομή από τη βάση των πολιτών. ΕΤΣΙ θα μπορέσει να παίξει το διαχειριστικό ρόλο στην κοινωνία ΑΛΛΙΩΣ κινδυνεύει να καταρρεύσει μαζί με την κοινωνία.
Η δημοκρατία και η συμμετοχή ΜΠΟΡΟΥΝ να βρουν εφαρμογή στο Δήμο που ονειρευόμαστε. Θέλουμε μια δημοτική αρχή με νέο ύφος και ήθος. Προσιτή στους πολίτες, που θα τους δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουν.
Μέσα από θεσμούς που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δήμου όπως επιτροπές  δημοτών για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, για τα αδέσποτα ζώα.
Ο Δήμος και ο δήμαρχος οφείλουν να έχουν δίπλα τους μια συμβουλευτική επιτροπή από εκπροσώπους των μαζικών φορέων του δήμου.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει φωτισμένες προσπάθειες παρά τις αντίξοες συνθήκες γύρω μας από τους συλλόγους γυναικών, τους μορφωτικούς , την κινηματογραφική λέσχη , το Τριφυλιακό θέατρο, τους χορευτικούς συλλόγους.
Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση δεν πρέπει να αφήσει να πάει τίποτα χαμένο απ’αυτά που έγιναν ως τώρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα μας διανύει σκληρή οικονομική κρίση. Γι’αυτό πολλά έργα υποδομών που θα εξυπηρετούσαν δε μπορούν να γίνουν. Είναι απαραίτητο όμως να συντηρηθούν, να επισκευαστούν αυτά που υπάρχουν και να ανοίξουν άλλα δημοτικά κτήρια στους πολίτες που τα ζητάνε για δραστηριότητες,  ΧΩΡΙΣ στενά κομματικά και προσωπικά κριτήρια. Απλόχερα. Όπως οφείλει ο Δήμος.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή αγκυλωμένη στις καλλικρατικές επιταγές και σε νοοτροπίες του παρελθόντος έχει αποτύχει παταγωδώς. Βλέπουμε έργα κοσμήματα και κτήρια στολίδια του δήμου Τριφυλίας να βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση.
·         Το νεοκλασικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην Κυπαρίσσια που προορίζεται για τη στέγαση Πνευματικού κέντρου δεν στεγάζει ούτε βιβλιοθήκη , ούτε Αρχαιολογικό ή λαογραφικό μουσείο, δεν φιλοξενεί έργα γλυπτικής και ζωγραφικής παρά παρεπιδημούν και ερωτοτροπούν τα κουνάβια!
·         Η βιβλιοθήκη αυτή που βρισκόμαστε (Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων) δεν έχει προσωπικό για να εμπλουτιστεί και να λειτουργήσει

Είναι απαραίτητο να συντηρηθούν και να επισκευαστούν:
·         Η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων που βρίσκεται στο Τεχνικό Λύκειο.
·         το κολυμβητήριο, που έχει τεράστιες δυνατότητες να φιλοξενήσει αγώνες υψηλού επίπεδου.
·         το κλειστό γυμναστήριο στην Κυπαρίσσια.
·         οι σχολικές αίθουσες όπου χρειάζεται
Να δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο στην πάνω πόλη της Κυπαρισσίας στο κτήριο που έχει φτιαχτεί γι’αυτό το σκοπό.
Να συντηρηθούν σε όλο το δήμο οι παιδικές χαρές αποφεύγοντας τα οικονομικά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης.
Να υπάρχει η δυνατότητα σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών σε όλες τις γειτονιές. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης έσβησε με ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Να γίνει διαμόρφωση στον περιβάλλοντα χώρο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και σε όλες τις άλλες γραφικές παράλιες του δήμου μας, για να είναι προσβάσιμες, καθαρές και περιποιημένες.
Να γίνει το μικρό ανοιχτό δημοτικό θέατρο στους Γαργαλιάνους σε μια από τις δυο περιοχές που προτείνουν οι κάτοικοι. Ή στον προφήτη Ηλία που είναι το Τουριστικό περίπτερο εγκαταλειμμένο ή στο παλιό νταμάρι προς τη Λεύκη.
Σε όλες τις πόλεις του δήμου έχουμε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τόπους φυσικής ομορφιάς και περιοχές οικολογικής σημασίας που αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν και να προβληθούν κατάλληλα. Μπορούμε από καλαίσθητα κιόσκια που θα βρίσκονται στις πλατείες των πόλεων να διαθέτουμε ενημερωτικά φυλλάδια και να γνωρίζουν σ’εμάς και τους επισκέπτες τα μνημεία αυτά.
Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι ανοιχτά όλες τις μέρες του καλοκαιριού και να υπάρχουν αρχαιοφύλακες.
Να υπάρχει φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα  σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Ο σύλλογος διαφύλαξης πολιτιστικής κληρονομιάς «ο Μαυροπίνακας» που έχει έδρα στα Φιλιατρά συλλέγει υλικό από ο 2008 για τη δημιουργία  μουσείου σχολικής ζωής. Τέτοιο μουσείο υπάρχει μόνο ένα στην Πελοπόννησο στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το υλικό που έχει είναι αρκετό για το σκοπό αυτό. Οι ίδιοι προτείνουν τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου στο παλιό Λύκειο των Φιλιατρών.
Να αναδείξουμε κάνοντας ήπια ανάπλαση στα μονοπάτια και τους γραφικούς χωματόδρομους για να χρησιμοποιούνται για ποδηλασία και πεζοπορία.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε το δήμο που διοργανώνει αποσπασματικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά καλοκαίρια. Αυτά δεν σώζουν την κατάσταση. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ντόπιων δυνάμεων. Έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε πολιτισμό. Αν αξιοποιηθεί μπορεί και να εξαχθεί. Το μοντέλο των οργανωμένων κερδοσκοπικών εταιριών που πουλάνε πολιτισμό στην επαρχία ΔΕΝ το θέλουμε.  Το μοντέλο του δήμου  που στηρίζει τον πολιτισμό για να τον εκμεταλλευτεί πολιτικά και προεκλογικά επίσης ΔΕΝ το θέλουμε.
Προτείνουμε τα σχολεία της Τριφυλίας  να διοργανώνουν θεατρικές παραστάσεις ή χορωδιακές εκδηλώσεις και αυτές να παρουσιάζονται σ' ένα φεστιβάλ στη διάρκεια του καλοκαιριού που πραγματικά θα παράγει ντόπιο πολιτισμό.
Στο πολιτιστικό τέλος να υπάρξει διαφανής διαδικασία και ανταποδοτικότητα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στη στήριξη υποδομών για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων συμπολιτών μας.
Ο Δήμος πρέπει να πει την αλήθεια στους πολιτιστικούς συλλόγους, να τους ενημερώσει και να τους προτρέψει να ενωθούν. Να μην εκμεταλλεύεται τη φυσική τάση των ανθρώπων να δρουν μεμονωμένα για κομματικά και προεκλογικά οφέλη! Να τους πει ότι ο σύλλογος πρέπει να ενταθεί σε άλλο συλλογικό όργανο, ευρύτερο.
Ο Δήμος δεν μπορεί να απορροφήσει κανένα κονδύλι απ' αυτά που διατίθενται από τους κοινωνικούς πόρους και τα κοινωνικά ταμεία. Για να απορροφήσει πρέπει να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία. Δεν έχουν πάντα την τεχνογνωσία άνθρωποι που ασχολούνται κληρονομικά με τα κοινά. Δεν έχουν πάντα την τεχνογνωσία άνθρωποι που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη, μίζες και προσωπική προβολή από τα κοινά. Αυτό ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει.
Ο Δήμος Τριφυλίας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.

 Γεωργία Παναγιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας